dinsdag 30 augustus 2016

Dia del Folklore & Dieet

lieve allemaal,

Het was afgelopen weekend even druk vandaar dat ik vandaag schrijf. 
Maandag was dus 'dia del folklore' en gelukkig heb ik op tijd nog typische Paraguayaanse kleding kunnen vinden. Maandag ochtend gingen we eerst langs de kapper om ons haar te laten doen omdat ik iets minder haar had dan eerst ging dat van mij in een knotje en leek het meer alsof ik geen haar had maar van achter zag het er wel super mooi uit. Toen we op maandag aan kwamen op school wilde iedereen foto's maken van mij en de andere 2 exchange studenten op school. Daarna was er met een paar klassen een optocht door de stad, mijn klas ook. Ik had de eer om het kruis vast te houden als atheïst student :). Toch wel  vermoeiend de hele tijd omhoog houden met 30+ graden. Helaas was ik er vanuit gegaan dat het iets minder warm zou zijn en had ik me niet ingesmeerd dus was in de avond mijn witte huid iets roder... In de middag na omgekleed te zijn ben ik met Lien (vlaamse exchange) nog even wezen wandelen. 
Dinsdag was overdag vrij saai, in de ochtend had ik school en in de middag was ik vrij want ik hoef in de middag nooit naar school omdat ik een exchange student ben oid. Dinsdag had ik de eerste basketbal training bij het team van Pilar. Very vermoeiend! we begonnen met veel rondjes rennen rond het grote veld en vervolgens veel rennen. Toen de groep met jongere kinderen weg ging moesten de ouderen (me too) nog kracht en ren training doen. Dit heb ik elke dag van de week. 
Woensdag en Donderdag waren ongeveer hetzelfde als dinsdag: school, niks, basketbal. Omdat het toch wel saai is elke middag thuis zitten ga ik maar wel naar school in de middag. Vrijdag dus in de ochtend en in de middag naar school wat beter was. Ook al werd er op school ook niet veel gedaan maar dan ben je in ieder geval met anderen. Vrijdag na training zou ik naar het huis van een klasgenootje gaan voor een feest. Helaas werd er op training gezegd dat er zaterdag ochtend om 06:00 training zou zijn. Dus mijn plannen maar gecanceld en lekker het bed in gaan. 
Zaterdag ochtend dus om 05:30 richting sporthal om daar vervolgens conditie training te hebben AKA hardlopen langs de rivier. Vrij vermoeid weer richting huis om te douchen en weer verder te slapen. Ik had om 10:30 afgesproken met Lien en Francesca (Italiaanse AFS'er). Dit werd uiteraard wat later waardoor ik niet lang kon blijven want ik mijn zus hier was jarig en dat werd tussen de middag gevierd met een uitgebreide lunch en daarna de lekkerste taart ooit! S'avonds was het feest in de discotheek van mijn zussen hier want mijn zusje was zondag jarig. Ze hadden de 'VIP' ruimte afgehuurd en genoeg mensen uitgenodigd want het was helemaal vol. Na een top nacht te hebben gehad zijn we rond 6 uur richting huis gegaan. 
Zondag weer een heel uitgebreide lunch met de hele familie deze keer, mijn oma hier was namelijk ook. Met daarna alweer een super lekkere taart (misschien toch niet zo erg al die trainingen).
Maandag had ik weer de hele dag school en mijn eerste presentatie en Español, mijn klasgenoten waren gelukkig niet zo judgemental over mijn spaans;).
Het had de hele dag geregend dus ging niemand naar training en mijn zus had thuis een beter alternatief met een Harry Potter marathon en pizza maken:). 

Het weer hier is trouwens net Nederland qua veranderingen. Hele weekend 37 graden en dan maandag hele dag regen.. Not what I came here for:/

Voor de rest is alles hier goed! Klas is super en mijn familie ook. Niks te klagen dus. 

Liefs,
Me 

ps het huis bij de foto's is waar ik woon 











zondag 21 augustus 2016

Cultuur & Caring

Lieve allemaal,

week 2 zit er ook al weer op en wat was het een top week!
Afgelopen zaterdag naar de discotheek. Het was super! Eerst was het rustig maar naarmate het later werd steeds meer mensen en steeds gezelliger. Zondag overdag naar een monument geweest van de tripple alliantie oorlog tussen Paraguay en Uruguay, Brazilië & Argentinië. Super mooi en verder ook een hele mooie omgeving naast de rio Paraguay. In de avond had ik een feest van een klasgenoot van Meli (mijn zus hier). Ook dit was het super leuk! Een Italiaans meisje die ook op exchange is in pilar was er ook. Dus we konden eerst samen social butterflies wezen. Maandag gelukkig geen school en kon ik uitrusten van het weekend.
In de avond was ik met Lien (Vlaamse exchange). Hier even bijpraten over onze ervaringen:).
Dinsdag ging toch echt de wekker weer om 05:30 en was het tijd voor de nieuwe week school. Ik zou een presentatie hebben dus moest ik in het officiële uniform: rok, blouse, stropdas, hoge sokken en gekke schoentjes (wel cute). Ondanks het uniform kwam er niks van de presentatie terecht, we vertrokken namelijk na 30 min op school naar el Poli AKA de sporthal. De hele ochtend handbal kijken ipv les. In de middag ben ik samen met Lien en haar vrienden weer naar de sporthal gegaan. Helaas won haar school. We will be back.
Woensdag in de ochtend weer naar de sporthal maar ik omdat ik nogal verkouden en grieperig was, in de middag naar de dokter. Na lang wachten kreeg ik 'antibiotica' (paracetamol & ibuprofen) en kon ik weer gaan en eindelijk mijn bed in.
Donderdag was ik thuis ivm griep dus kon ik eindelijk bijslapen en even facetimen met de ouders die zich aan het voorbereiden waren op de komst van de 'new me' zoals ze het zo lieflijk noemen. Zij hebben een Hongaars meisje in huis. Gaat tot nu toe ook daar goed!
Vrijdag in de ochtend was het toch weer tijd voor 'school'. Na 10 minuten vertrokken we weer naar de sporthal om ons voetbal team aan te moedigen. De hele zaal zat vol en de school had trompetten en trommels, echt een geweldige sfeer! In de middag zou ik weer school hebben maar kwam niet zo veel van terecht. Dus instead ben ik met Meli en een vriendin tereré gaan drinken in haar huis. s'avonds had ik een feest bij iemand thuis. Dit was heel leuk. Zo veel nieuwe mensen leren kennen en iedereen is zo aardig. Het is zo bijzonder hoe ze hier alles delen. Bijvoorbeeld in Nederland zou iedereen zijn eigen drinken hebben maar hier pakken ze iets en gaat het vervolgens de hele  kring rond. Zo gaat het met alles eigenlijk (Sharing is caring).
Zaterdag ben ik met 2 klasgenoten de stad ingegaan om een cadeautjes te kopen voor mijn zussen en oma hier die alle drie jarig zijn komend weekend. Toen heb ik ontdekt dat 3 minuten lopen van mijn huis de lekkerste bakker ooit zit. Ik heb mama beloofd hier op te letten wat ik eet but I might need to go back on that promise want dit is echt heaven:).
Zaterdag in de avond ben ik eerst heel even bij een AFS feest geweest en daarna gingen we weer naar dezelfde mensen als vrijdag en het was weer heel gezellig wel vermoeiend want in het weekend elke ochtend om 09:00 gaan we ontbijten. Uitslapen zit er dus niet echt in.
Morgen is er op mijn school een soort Paraguayaans festival en gaat iedereen in traditionele kleding naar school. (zie foto's) Helaas was het voor mij te laat om nog 1 te regelen dus jeans & t-shirt it is.
Verder voor komende week niet veel bijzondere plannen.
Afgelopen week was het soms lastig omdat er in Groningen KEI week was dus iedereen leuke foto's sturen met elkaar maar als ik er over nadenk kan ik niet blijer zijn dat ik heb gekozen om een jaar naar Paragauy te gaan. Ookal is het nog vroeg en gaan er nog moeilijke momenten komen I wouldn't change it for the world.

Liefs,
me

ps Spaans gaat met de dag beter












zaterdag 13 augustus 2016

Beginnen op school & Basketbal

Lieve allemaal,


Mijn eerste week hier zit er al weer op. Het gaat zo ver super goed!
Maandag gingen we mijn school uniform halen en me inschrijven voor de school. Verder hebben we nog wat warmere kleding gekocht want het is hier toch wat kouder in de winter dan verwacht. Verder heb ik op maandag ook nog gebasketbald met mijn gastzusje en wat vrienden van haar. Dit was op een glad veldje dus bij mijn eerste poging om een actie te maken viel ik, which was great. Verder geen major schade.
Dinsdag had ik mijn eerste schooldag wat wel spannend was. School begint al om 7 uur dus om half 6 ging de eerste wekker (also great). Mijn gast zus en moeder hadden zich verslapen dus gingen we uiteindelijk pas om 07:30 van huis weg maar in Paraguay is dat geen probleem:) Aangekomen op  school waren ze net bezig met het national anthem (suprisingly leuk) Volkslied Paraguay

Toen ik mijn klas in kwam lopen ging iedereen staan en klappen dit gaf natuurlijk gelijk en heel welkom gevoel. Iedereen in mijn klas was heel aardig en geïnteresseerd zo waren de zenuwen snel weg. De ochtend was om 11:30 klaar en in de middag was ik vrij dus dat was lekker.
In de avond gingen we weer basketballen, deze keer bij iemand thuis. En wat voor huis! In de achtertuin en half basketbalveld en een zwembad (AKA nieuwe beste vriend;) ) Uiteraard won mijn team #dreamteam met Meli & braihian.
Woensdag had ik geen school dus dat was ook wel even lekker. Toen heb ik met een vriendin van Noelia (gastzus) en Noelia zelf tereré gedronken. Dit is typisch Paraguayaans, een soort water met kruiden. (in de foto's staat een foto van mijn tereré 'kan' gekregen van mijn gastgezin, super mooi)
donderdag had ik weer alleen in de ochtend les. Hele ochtend niks gedaan. Er kwamen 3 docenten die gingen zitten en praten en lachen met iedereen en gingen na ongeveer een uur weer weg. School hier is dus wel priem. In de middag had ik mijn eerste training met het school team. Typisch Paraguayaans kwam iedereen op een andere tijd aan. Training was ook anders dan in NL. Hier was het veel minder georganiseerd en meer relaxt. Ook hier was iedereen heel aardig en stelden ze veel vragen wat super leuk is! In de middag ging ik mijn basketbal shirt ophalen en mijn nieuwe telefoon.
's avonds had ik de eerste AFS Pilar meeting. met alle vrijwilligers en werknemers van AFS. Dit was heel erg leuk ook wel fijn om even Nederlands te kunnen praten met een Belgisch meisje dat ook in Pilar zit. In totaal zijn we met zijn vieren. 2 Italianen, een Belgische en me. Hierna ben ik nog wat gaan eten met Noelia en 2 vriendinnen.
Vrijdag had ik s' ochtends vrij en dacht ik school in de middag dus ik zat lekker klaar in mijn uniform toen ik hoorde dat mijn eerste basektbal wedstrijd was om 1 uur. Dus na omkleden gingen we naar de wedstrijd. Dit was nog al een gebeuren, iedereen in de stad kwam ongeveer kijken. klaarblijkelijk geen school als er gebasketbald wordt. Helaas verloren we redelijk dik, maar mijn klasgenoten hadden een bord gemaakt met 'Go Dorien!' (en español) Wat heel erg lief was! In de avond ben ik met Meli en vriendinnen naar de rivier gegaan om de zonsondergang te bekijken, echt zo mooi! (zie foto's) Hierna had ik een etentje met alle AFS'ers. Dit was ook leuk en vooral lekker::)

Verder is mijn familie heel erg lief, ze willen me bij alles betrekken en vragen me altijd mee met hun activiteiten. Spaans blijft lastig en soms een beetje frustrerend dat ik niet gewoon mee kan communiceren.
Dit weekend ga ik op zaterdag (vanavond) naar de discotheek met meli, Noelia en een vriendin en morgen heb ik een feestje van een vriend. Maandag weer vrij van school (dont know why)

Dat was het weer voor deze keer, hieronder de foto's (ook nog een paar van mijn welkom in het huis)

Liefs<3















zondag 7 augustus 2016

Aankomst en Acclimatiseren

Lieve allemaal,

Na afscheid te nemen van iedereen kwam ik op 5 augustus aan in Paraguay na een lange reis van ongeveer 24 uur. Ik reisde samen met een andere Nederlandse jongen wat fijn was.
Allereerst hadden we een aankomst kamp van AFS. We reden met een busje door Asunción. Het was geweldig om alle verschillen op te merken, zoals het openbaar vervoer, de huizen en de manier van rijden. Op een weg waar we in Nederland 50 op zouden rijden, reed onze chauffeur met 110 km/u terwijl hij zijn whatsapp berichten aan het bijwerken was:)
Bij aankomst in ons hotel (voor het kamp) kregen we onze sleutel voor de kamer -deze deelde ik met 2 vlaamse meisjes- hierna moesten we gelijk naar de zaal om onze visa te regelen. Uiteraard duurde dit even met 75 mensen die een visa moeten hebben maar we hadden alle tijd en bleven optimistisch (Paraguayen hour).
Gelukkig kregen we na de visa een paar uur vrije tijd om ons op te frissen wat welkom was na de reis.
Om 18:30 moesten we weer terug zijn in de zaal (iedereen er van uit gaande dat het was om te eten, helaas niet het geval) met lege maagjes begonnen we met de eerste session. Hier kregen we wat tips over hoe je het beste uit je jaar kan halen! Dit kwam neer op positief blijven ondanks dat het soms lastig zal zijn en zelf initiatief tonen om de taal te leren en vrienden te maken etc. Vervolgens hadden we de 2e session verdeeld in 3 onderdelen:
1. Bodylanguage in Paraguay
2. Guarani & Mate
3. survival tips

In de eerste kregen we wat handgebaren te zien die in Paraguay gebruikt worden. In de tweede kregen we wat meer informatie over de 2e taal in Paraguay, Guarani. Ook kregen we hier info over een soort Paraguayaanse thee genaamd: Mate. Dit kan warm en koud gedronken worden, en het komt neer  op een soort thee met allemaal kruiden er door heen. We mochten het proeven en ookal zag het er wat ongewoon uit was het wel lekker. In de 3e 'les' kregen we wat normen en waarden uit Paraguay te horen en de dingen die in het openbaar wel en niet aangeraden worden.
Na deze 3 'lessen' hadden we eindelijk eten:)) (rond 21:45)

Na het eten heb ik nog even op het dakterras gezeten met Pauline (een meisje uit Nederand) waar we hebben genoten van de gezelligheid van het dakterras van het hotel tegenover ons met muziek.
Hierna is iedereen gaan slapen.
De bedden waren heerlijk en ik sliep als een roos tot om 07:30 de wekker afging.

Na nog een presentatie over veiligheid in Paraguay kwamen de gastgezin maar omdat mijn gezin 6 uur rijden is, mocht ik samen met een Vlaams meisje & 2 italianen onderweg naar Pilar.

Na een lange reis van uiteindelijk ongeveer 7 uur kwam ik eindelijk aan en mijn gastgezin stond met zijn allen op te wachten. Vrienden van de familie waren er ook bij en de oma woont ook nog in huis. Dus het was super gezellig.
Na veel foto's te hebben gemaakt gingen we naar het huis om wat te eten. Ze hadden in het huis slingers gemaakt met 'bienvenida Dorien' en een super mooi bord. Ze hadden ook sate prikkers met een papiertje er om waar ook Bienvenida Dorien op stond. Echt heel schattig!

Communiceren was nog een beetje lastig want mijn Spaans in nog niet echt op zijn best en alleen mijn gastzusje spreekt een beetje Engels.
Na nog even rond gereden te hebben met mijn gastzussen en 2 vriendinnen van hen ben ik met Melisa en Nathalia (jonger gastzusje en beste vriendin) naar mijn kamer gegaan om nog even te praten en wat tv te kijken en vervolgens te gaan slapen en mijn eerste avond in Pilar af te sluiten.
Pilar is een leuke stad en mijn familie is super! Ookal is het communiceren lastig, iedereen is zo aardig en gastvrij, ik ga me hier snel thuis voelen.

Liefs,
Me

ps. Hieronder nog wat foto's van afscheid en aankomst